Potravinové omezení v oblasti lepku, mléka a dalších surovin hojně používaných k výrobě pečiva s sebou přináší nemožnost kupovat pečivo v pekárnách a obchodech. Spousta lidí si ovšem nedokáže život bez čerstvého chleba nebo rohlíku představit, proto již dnes existují možnosti i pro tuto skupinu lidí.
Pravděpodobně nejznámnějsím výrobcem bezlepkových produktů je italský koncern Schär, jehož produkty lze dnes běžně sehnat v naprosté většině obchodních řetězců, internetových obchodů i prodejen se zdravou výživou. Drobnou komplikací je vyšší cena produktů a zároveň nutnost pečivo vyrábět trvanlivé. Tím jsou konzumenti bohužel ochuzeni o čerstvost.
Elegantním řešením je pořídit si domácí pekárnu. Ačkoli to z názvu může působit tak, že v domácí pekárně připravíme pouze chleba, ve skutečnosti je většina výrobků tohoto typu uzpůsobena k přípravě více potravin, namátkou se může jednat o sekané maso, moučníky, nebo dokonce housky a rohlíky.
Domácí pekárny jsou uzpůsobeny k přípavě více produktů, například sekaného masa či moučníků
V dnešním článku se společně podíváme na to, jaké máme při výběru domácí pekárny pro bezlepkové pečivo možnosti, co od přístroje očekávat a na jaké parametry domácích pekáren bychom se měli především zaměřit.
Co od domácí pekárny očekávat
Jednou z velkých výhod domácích pekáren je jednoduchost přípravy pečiva. Je to dáno tím, že pekárna obsahuje jednu (či více) hnětací metlici, pomocí které sama vypracuje těsto z dodaných ingrediencí, nechá nakynout a následně upeče. Jedinou vaší starostí je tak mít doma všechny potřebné suroviny.
V této oblasti se nabízí v zásadě dvě varianty. První možností je vytvořit si vlastní směs za pomocí mouky a dalších potřebných složek. Inspirovat se můžete napřiklad našim receptem na bezlepkový chleba z domácí pekárny.
Bochník chleba z domácí pekárny
Druhou alternativou je použít již hotovou směs. Výhodou je velmi jednoduchá příprava, což bývá ovšem vyváženo menším výběrem především u specifických směsí (napr. pokud požadujeme směs bez lepku, bez sóji či mléčných přidaných složek) a vyšší cenou.
Ať už si ale vyberete jakoukoli cestu, výsledkem bude čerstvé pečivo přesně dle vašich představ. Nyní je tedy ta správná doba k tomu, abychom se zamysleli nad tím, jakou pekárnu vlastně pořídit a na jaké parametry je dobré se zaměřit.
Důležité parametry domácích pekáren
Než se pustíme do samotného výběru pekárny, vždy je potřeba zodpovědět si několik důležitých otázek ohledně toho, za jakým účelem pekárnu vlastně pořizujeme. Produktů na trhu je poměrně hodně a ne vždy platí, že největší, nejdražší a nejsložitější pekárna je ta pravá.
Velikost pečící nádoby
Jedním z klíčových parametrů je velikost pečící nádoby, potažmo velikost výsledného produktu, tedy upečeného bochníku chleba. Na výběr obvykle bývá z mnoha velikostí, od výsledné hmotnosti 500 g až po přibližně 1 800 g.
V této chvíli je nutné zvážit, kolik lidí bude pečivo konzumovat. Jeden člověk pravděpodobně nesní dvoukilový chléb, stejně tak čtyřčlenná rodina si nejspíše nevystačí s malým půlkilovým produktem.
Programy pekárny
Každá domácí pekárna na chleba skýtá větší či menší množství programů. Není až tak podstatné jejich množství, spíše je dobré se zaměřit na jejich různorodost. Můžeme najít pekárnu s velkým množstvím programů, které se ovšem příliš neliší, nebo naopak přístroj s menším množstvím programů, díky kterým jsme ovšem schopni připravit třeba pečivo z kypřícího prášku, sekané maso, pizzu, džemy a podobně.
Bezlepkový program počítá s odlišnou konzistencí těsta a použitých surovin
Podstatným faktorem v případě bezlepkové diety je také samostatný bezlepkový program. Ten je obvykle odlišný a vychází z odlišné konzistence těsta a použitých ingrediencí. Proto je důležité, aby pekárna na chleba tento program obsahovala. Některé zdroje a výrobci sice uvádí, že to není až tak podstatným faktorem a že je možné bezlepkový chléb připravit i pomocí standardního programu, my bychom ale tuto alternativu z vlastních zkušeností moc nedoporučovali.
Odložený start
Některé pekárny umožňují takzvaný odložený start pečení. V praxi to znamená možnost nasypat do pekárny ingredience (případně směs), přičemž k samotné přípravě těsta (a následného pečení) dojde až v předem definovaný čas, eventuálně za předem stanovenou časovou jednotku.
Tuto funkci pravděpodobně nejvíce ocení ti z vás, kteří mají rádi ráno na snídani (či odpoledne po příchodu z práce) čerstvé pečivo. Pekárnu stačí večer nastavit, program se spustí v průběhu noci, a vás pak ráno probudí vůně čerstvého pečiva.
Rozměry domácí pekárny
Neměli bychom zapomínat ani na samotnou velikost přístroje, a to jednak za účelem budoucímu skladování, tak kvůli pečení, pekárna vyžaduje stabilní místo, optimálně také s určitým volným prostorem okolo sebe (během pečení je pekárna hodně horká).
Většina modelů má orientaci na výšku, takže se při výběru zaměřte na jednotlivé rozměry a zkuste se dopředu podívat, kam pekárnu budete ukládat a kde bude během přípravy pečiva stát.
Ostatní parametry a co není až tak podstatné
V neposlední řadě se uvádí například příkon (spotřeba) pekárny. Tato skutečnost není úplně nejdůležitější, jelikož pekárna neběží po celou dobu pečení na plný výkon a například během hnětení nebo kynutí je její spotřeba nízká (či téměř žádná).
Zaměřte se spíše na kvalitu zpracování těsta, počet hnětacích metlic není tak důležitý
Co už je důležitější je například kvalita zpracování těsta (toto je dobré prověřit např. na internetu v různých diskuzích, případně se zeptat přátel nebo známých na jejich zkušenosti). My máme velmi dobré zkušenosti s pekárnami Panasonic (zejména díky perfektnímu záručnímu i pozáručnímu servisu spotřebičů této značky), ale to neznamená, že se jedná o jedinou možnost.
Dobré je nezapomenout také na kvalitu provedení pekárny. Některé velmi levné modely lze obtížně udržovat, bývají vyrobeny z méně kvalitních plastů (což vede k deformaci součástí) a podobně.
Nakonec bychom zmínili velmi často diskutované téma, kterým je počet hnětacích háků. Ačkoli se to může na první pohled zdát jako klíčový parametr, v praxi tomu tak není. Žádná pečící nádoba není tak veliká, aby si s těstem neporadila pouze jedna hnětací metlice, programy navíc s technickou výbavou pekárny počítají a má pro hnětení těsta vyhrazený odpovídající čas.
Pár slov závěrem
Pokud domácí pekárnu ještě nemáte, můžeme její pořízení rozhodně doporučit. Jedná se dle našeho názoru o dobrou investici, což platí především pro situace, kdy je nutné dodržovat bezlepkovou dietu. Ve výsledku je to navíc i praktičtější, protože kvalita prodávaného pečiva je v poslední době často diskutovaným tématem. To platí zejména pro trvanlivé pečivo.
V některém z dalších článků se budeme věnovat již popisem konkrétních modelů, nebo například tipům na jednotlivé směsi.