Nejdříve si připravíme dýni. Nejraději používám dýně typu Hokkaidó nebo Uchiki kuri, které není třeba loupat. Stačí je jen nakrájet na kousky a buď upéct v troubě do měkka (20-30 min / 220°C) nebo dát do hrnce a podlít trouškou vody a uvařit. Záleží jen na vás, který způsob vám vyhovuje víc.
Uvařenou dýni necháme trošku vychladnou a ponorným mixérem rozmixujeme na hladké pyré. Na rozehřátém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibulku, přidáme ořechy a lístky šalvěje a zlehka zarestujeme, dokud nám vše příjemně nezavoní. Přidáme dýňové pyré, zalijeme polovinou vývaru nebo vody, osolíme a necháme krátce povařit.
Těstoviny s dýňovo-ořechovou omáčkou
Pokud je omáčka moc hustá, přilejeme ještě vývar, ve výsledku by ale neměla být příliš řídká. Nakonec zjemníme smetanou a opepříme. Podáváme s těstovinami, zdobené ořechy.
400 g syrové dýně (Hokkaidó nebo máslová dýně)
200 g bucatin nebo jiných těstovin dle výběru (i bezlepkové)
1 menší cibule
4 lžíce nahrubo nasekaných vlašských ořechů
1 lžíce natrhaných lístků čerstvé šalvěje
0,75 l zeleninového vývaru nebo vody
1 dl smetany (i sójové)
sůl
čertstvě mletý pepř
2 lžíce oleje