Recept: Pomerančový polentový koláč
135 g polenty
225 g změklého másla
190 g tmavého třtinového cukru
3 vejce
190 g mletých mandlí
kůra a šťáva z 1 biopomeranče (nebo chemicky neošetřovaného)
1,5 čajové lžičky kypřícího prášku (bezlepkového)
1/4 čajové lžičky zázvoru
Troubu rozehřejte na 175°C. Formu na koláč nebo dort vymažeme slabou vrstvou másla a vysypeme lehce polentou nebo bezlepkovou strouhankou. Dáme stranou. V míse vyšleháme změklé máslou spolu s cukrem, postupně zašleháváme jedno vejce po druhém. Přidáme šťávu a kůru z pomeranče, zázvor, mleté mandle, polentu a kypřící prášek. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme ještě lžíci polenty.
Těsto nalijeme do formy, uhladíme a pečeme 45-60 minut. Zhruba po 40 minutách špejlí vyzkoušíme, nakolik je koláč upečený. Pokud se na špejli chytá syrové těsto, pečeme ještě dále. Pokud by nám povrch koláče příliš rychle hnědnul, přikryjeme jej alobalem, nebo papírem na pečení.
Vychladlý koláč podáváme s ušlehanou smetanou nebo ještě lépe bílým jogurtem.
Tip na závěr
Šťávu a kůru z pomeranče můžete nahradit i citrónovou nebo limetkovou. Pokud Vám nechutná zázvor, lze jej bez problémů vynechat.
Přidat komentář