Recept: Janovské bazalkové pesto
60 g lístků čerstvé bazalky
1 stroužek česneku
4 lžíce jemně strouhaného parmezánu (lze nahradit i sýrem pecorino)
60 ml extra panenského olivového oleje
1 lžíce piniových oříšků
1/4 lžičky soli (ideálně mořské)
čerstvě mletý pepř
Pesto můžeme připravovat dvojím způsobem. Ten klasičtější je v moždíři, do kterého dáme bazalkové lístky, stroužek česneku, sýr, piniové oříšky a část oleje a drtíme a drtíme, až nám začne vznikat jemná kašička. Poté pomalu přiléváme zbytek oleje, dokud se nám vše nespojí a není hezky rozmělněno. Ochutnáme a je-li třeba dosolíme a přidáme pepř.
Druhý, rychlejší způsob je v mixéru nebo pomocí tyčového mixéru. Opět nejdřív rozmixujeme pevné ingredience s troškou oleje a následně pak přiléváme zbytek. Pesto je nejlepší připravené čerstvé, ale v ledničce bez problémů vydrží několik dní. Skladujeme ho v ledničce uzavřené ve skleničce a je potřeba pokaždé když ho odeberem, přilít olej tak, aby bylo pokaždé zalité a potopené. Olej nám zabraňuje, aby se tak rychle kazilo.
Při přípravě jakéhokoliv pesta je téměř nutností použív vysoce kvalitní olej, lisovaný za studena v případě olivového jen extra panenský.
Přidat komentář