Recept: Janovské bazalkové pesto

Janovské bazalkové pesto
Pesto je skvělá omáčka z bylinek, která je hned připravená a dodá šmrnc spoustě jídel. Nejznámější je právě janovské bazalkové pesto. Pesto můžete smíchat s těstovinami nebo noky, ochutit jím krémové polévky, nebo si jej připravit jako přílohu k rybě, nebo grilovanému masu. Nejen, že je chuťově výborné, ale je přímo přeplněné cennými látkami
Suroviny: 

60 g lístků čerstvé bazalky

1 stroužek česneku

4 lžíce jemně strouhaného parmezánu (lze nahradit i sýrem pecorino)

60 ml extra panenského olivového oleje

1 lžíce piniových oříšků

1/4 lžičky soli (ideálně mořské)

čerstvě mletý pepř

Pesto můžeme připravovat dvojím způsobem. Ten klasičtější je v moždíři, do kterého dáme bazalkové lístky, stroužek česneku, sýr, piniové oříšky a část oleje a drtíme a drtíme, až nám začne vznikat jemná kašička. Poté pomalu přiléváme zbytek oleje, dokud se nám vše nespojí a není hezky rozmělněno. Ochutnáme a je-li třeba dosolíme a přidáme pepř.

Reklama

Druhý, rychlejší způsob je v mixéru nebo pomocí  tyčového mixéru. Opět nejdřív rozmixujeme pevné ingredience s troškou oleje a následně pak přiléváme zbytek. Pesto je nejlepší připravené čerstvé, ale v ledničce bez problémů vydrží několik dní. Skladujeme ho v ledničce uzavřené ve skleničce a je potřeba pokaždé když ho odeberem, přilít olej tak, aby bylo pokaždé zalité a potopené. Olej nám zabraňuje, aby se tak rychle kazilo.

Janovské bazalkové pesto
Janovské bazalkové pesto

Při přípravě jakéhokoliv pesta je téměř nutností použív vysoce kvalitní olej, lisovaný za studena v případě olivového jen extra panenský.

Obrázek uživatele Zahrada k nakousnutí.cz
Zahrada k nakousnutí.cz
Spolupracující portál s kvalitními a vyzkoušenými recepty
Reklama

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist