Recept: Zeláky bezlepkové
500 g bezlepkové směsi se lněnou vlákninou Nominal koupit on-line
470 ml vody (90-100 ml můžeme nahradit zelnou šťávou)
16 g droždí
20 ml oleje
500 g dobrého kysaného zelí
Ze směsi na chléb a ostatních ingrediencí umícháme těsto, které necháme trochu nakynout. Potom rozdělíme na rovnoměrně velké kousky (asi tak po 80 g, ale není podmínkou) a vytvarujeme placičky. Pro práci s těstem doporučujeme nepodsypávat, ale ruce si lehce potřít tukem.
Kysané zelí zbavíme šťávy (vyždímáme) a pokud je dlouhé, můžeme překrájet na menší kusy. Nedochucujeme, ale podle chuti můžeme přidat malé kostičky klobásky. Na každou placku navršíme hromádku zelí, těsto přehneme a okraje pevně stlačíme.
Vzniklé kapsičky klademe na plech a necháme nakynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut. Aby byl povrch hladší a lesklejší, 2–3 min. před dopečením potřeme povrch zeláků mírně osolenou vodou. Také je možné povrch zeláků potřít po vytažení z trouby ještě horké roztopeným sádlem či jemnějším máslem.
Zeláky jsou nejlepší ještě teplé a čerstvé, ale jsou chutné také za studena.
Přidat komentář