Recept: Jablečno-mandlový bezlepkový koláč
3 velká, oloupaná jablka zbavená jádřince
šťáva z 1 citronu
300 g třtinového cukru krupice
8 vajec velikosti M
325 g mletých mandlí
1/2 lžičky mandlového aroma
50 g mandlových vloček
moučkový cukr na posypání
Předehřejeme troubu na 180 °C. Pečící dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
Jablka nakrájíme do hrnce s polovinou citrónové šťávy a dvěma lžícemi třtinového cukru. Přivedeme k varu, zakryjeme a vaříme na mírném ohni asi 7-9 minut. Zkontrolujeme jablka, měla by být dostatečně kašovitě měkká. Necháme vyhladnout.
Vyhlazená jablka, vejce, mleté mandle, aroma, zbývající cukr krupici a zbylou citronovou šťávu dáme do mixéru a rozmixujeme. Až je směs dostatečně napěněná, nelijeme do formy a vrch posypeme mandlovými vločkami.
Pečeme asi 40 minut. Zda je koláč upečený vyzkoušíme píchnutím čisté špejle do středu koláče. Pokud je po vytažení špejle suchá, koláč je upečený.
Necháme vychladnout a vyjmeme z formy. Pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.
Vyzkoušet mužete také další dietní dezerty.
Přidat komentář