Recept: Pórková polévka
1 pórek
20 g másla
0,75 l mléka
100-150 ml 12% smetany
sůl
pepř
kostka taveného sýra (lze vynechat)
Omytý pórek podélně rozřízneme na poloviny až na čtvrtiny a ty následně nakrájíme na „proužky“. Bílá část může být na širší a zelená na jemnější.
Následně v hrnci rozehřejeme máslo a nejprve přidáme pokrájenou zelenou část pórku a necháme zpěnit asi 5 minut. Poté přidáme i zbylou část pórku a necháme restovat na másle ještě asi dalších 5 minut. Pak do hrnce nalijeme smetanu a asi 0,5 litru mléka, přidáme sůl a trochu pepře a necháme vařit dokud pórek nezměkne - cca 15-20 minut.
Ke konci vaření můžeme přidat tavený sýr, který polévku mírně zahustí. Podáváme s opečenou bagetkou nebo celozrnným pečivem.
Přidat komentář