Recept: Rychlý a jednoduchý špenát
400 - 450 g čerstvého špenátu
olivový olej
3 stroužky česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
Z čerstvých špenátových lístků odřežeme tuhé řapíky a stonky a špenát několikrát důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ho zbavili nečistot a případného písku. Omytý špenát dáme okapat na cedník nebo použijeme odstředivku na salát. Mezitím ve velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, přidáme na jemné plátky nakrájený česnek a lehce ho restujeme (cca 1 minutu), dokud není zlatavý.
Do pánve přidáme okapaný špenát a lehce ho promícháme, aby se obalil olejem a česnekem. Nejlepší je použít dvě dřevěné obracečky. Dusíme 1 minutu. Pak špenát opět několikrát "prohodíme", přikryjeme pokličkou a dusíme další 1-2 minuty. po této době by špenát měl být lehce zavadlý, nikoliv však rozblácený. Odstavíme z plotny, slijeme vodu z pánve, kterou špenát ještě pustil, osolíme, opepříme, zakápneme ještě pár kapkami oleje a ihned podáváme.
Špenát podáváme jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu či rybě. Takto upravený špenát je skvělý s vařeným bramborem a sázeným vejcem jako rychlý jarní oběd nebo večeře. Smíchaný s těstovinami a posypaný parmazánem je ideální lehkou večeří.
Přidat komentář