Recept: Horký brusinkový nápoj
Bojujte proti podzimním nemocem přírodní silou a vyzkoušejte lahodný nápoj z brusinek nabitý vitamíny a antioxidanty. Brusinky jsou známým prostředkem v boji proti onemocněním močových cest, ale pomáhají i při nemocech z nahlazení, díky vysokému obsahu vitaminu C, proti oparům a jsou dobré pro prevenci zubního kazu
15.11.2012 Soňa Škeřík Komentáře (4)
Suroviny:
1 krabička brusinek (prodává například Kaufland)
1/2 litru vody
třtinový cukr Dark Muscovado
špetka skořice
hřebíček
Brusinky omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme hřebíček a skořici. Vaříme, až nám brusinky popraskají (asi 4 minuty).
Reklama
Poté vyndáme hřebíček a rozmixujeme vše tyčovým mixerem. Přidáme dle chuti tmavý třtinový cukr. Ostré šlupičky odstraníme přeceděním přes síto.
Reklama
Komentáře
Horký nebo studený
Je opravdu nutné podávat nápoj horký? Co třeba jej vychladit v lednici a následně vypít studený? Zkoušeli jste to také? Jak je na tom pak vitaminový obsah?
Odpověď
Nápoj není nutné podávat horký, avšak mně tak chutná nejvíce. Můžete si jej nechat vychladit a také naředit a budete mít konzistenci jako u brusinkového džusu. Při tepelné úpravě dochází ke ztrátám vitamínů, nejvíce vitamínu C. Ten avšak velmi snadno oxiduje i na vzduchu anebo v kontaktu s kovovými předměty. Také starší skladovaná zelenina a ovoce mají mnohem nižsí obsah vitamínů C, než zelenina a ovoce právě sklizené. Jedná se tedy o přirozený proces, se kterým si náš organismus dokáže poradit, pokud je naše strava kvalitní a pestrá. U tohoto receptu můžete omezit ztráty vitamínu C tak, že budete sledovat dobu než brusinka pukne a pak sejmete ze sporáku. Rovněž poklička snižuje ztráty během vaření.
RE: Odpověď
Děkuji za odpověď. Plánujete napsat více podobných receptů? Třeba na tvorbu nápojů (džusů) odšťavením ovoce / zeleniny?
RE: Odpověď
Dobrý den, určitě ano a budu se snažit využívat i netradiční kombinace ovoce a zeleniny (například kořenové).
Přidat komentář