Citron: Co jste možná nevěděli
Citronovník (Citrus limon) se řadí mezi ovocné stromy. Jeho plody - citrony jsou třetím nejprodukovanější ovocem na světě po pomerančích a mandarinkách. Roční produkce představuje zhruba 102 mil. tun. Španělsko je třetí světový a první evropský producent tohoto ovoce, ovocné sady najdeme hlavně v jihovýchodní Valencii.
Citron obsahuje mnoho důležitých přírodních chemických složek, včetně fenolických sloučenin (přírodní antioxidanty flavonoidy) a dalších živiny (vitamíny, minerály, vláknina, esenciální oleje a karotenoidy).
Vědci prokázali spojitost účinku citronu na zdraví díky obsahu přírodních antioxidantů
Celkově je citron důležitou součástí vyvážené stravy, a to zejména pro svou roli v prevenci onemocnění jako jsou obezita, diabetes, zvýšené množství lipidů v krvi, kardiovaskulární onemocnění a určité druhy rakoviny. Ve žluté vrstvě citronové kůry se nachází silice, která se skládá z limonenu, citralu a citronelalu, dále obsahuje glykosid hesperidin, jenž blahodárně ovlivňuje prostupnost a křehkost krevních vlásečnic.
Bílá vrstva citronové kůry (albedo) obsahuje flavony, glykosidy a deriváty kumarinu.
Kyselost vs. kyselinotvornost
O překyselení organismu či teorii odkyselení v dnešní době slýcháme často. Jak ale poznat, která potravina je kyselá - kyselinotvorná nebo zásaditá - zásadotvorná?
Kyselost nebo zásaditost potravin je charakterizována hodnotou pH přímo v potravině. Chemicky se pH měří pomocí elektrody chemickou metodou zvanou potenciometrie. Samotná hodnota pH nám však neříká nic o tom, jak se zpracovaná potravina bude v organismu chovat, tzn. zda bude potravina kyselinotvorná nebo zásadotvorná. Všechny potraviny obsahují jak kyselinotvorné, tak zásadotvorné látky. Velice zjednodušeně je možné říci, že pokud při trávení vzniká přebytek látek zásaditých (alkalických), potravina působí zásadotvorně, pokud kyselých (acidických), potravina se bude řadit mezi kyselinotvorné.
Konkrétně citron bychom mohli považovat za kyselinotvornou potravinu, ovšem při trávení citronu vznikají v těle zásaditá (alkalická) rezidua. Kyselou chuť citronu způsobují organické kyseliny. Z toho vyplývá, že i když chuťové buňky vnímají potraviny jako silně kyselé na chuť, ne vždy to musí znamenat kyselinotvornou potravinu.
Citron v potravinářském průmyslu
Citrony jsou konzumovány v čerstvé i zpracované formě. V obchodech najdeme citrony jako součást ovocných šťáv, džemů, želé atd. Chemický průmysl dokáže extrahovat výtažky a bioaktivní látky, které jsou dále využívány v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Mezi zemědělské vedlejší produkty nebo odpady řadíme citronovou slupku, která zaujímá 50 až 65 % celkové hmotnosti plodu. Citronová slupka má potenciál sloužit jako krmivo.
Citronová slupka zaujímá 50 až 65 % celkové hmotnosti plodu
Citrusová vláknina se vyznačuje vysokou vazností vody a je možnou náhražkou tuku v potravinách, aniž by došlo ke změně textury nebo chuti výrobku. Dále zlepšuje strukturu finálních výrobků v pekárenském průmyslu a výrobě cukrovinek. Semena citronu jsou zdrojem antioxidantů a mají silné antibiotické účinky. Stejně jako u grepu se doporučuje konzumace tinktury ze semen citronu. Vymačkaná citronova šťáva najde uplatnění v gastronomii, např. jako cukrová poleva na zdobení perníčků, součást omáček a zálivek do salátů apod. nebo jednoduše přidaná do vody v rámci pitného režimu.
Citron v kosmetickém průmyslu a aromaterapii
Citron obsahuje kyselinu citronovou, která může být účinná při léčbě mírnější formy akné. Přítomný vitamin C v citrusových plodech je důležitý pro zdravou zářící pleť, zatímco zásaditá (alkalická) povaha citronu redukuje některé druhy bakterií, které mohou vyvolat akné.
Citron je hojně využíván např. v aromaterapii
V aromaterapii je citrusová vůně vnímána kladně. Citrusy mají jemnou, nevtíravou vůni, posilující a osvěžující účinky. Citrusy využijeme při nutnosti zvýšené koncentraci pozornosti. Prostředek s obsahem citrusové esence může sloužit jako osvěžovač místnosti nebo k desinfekci povrchů v domácnosti. Citrusová vůně odpuzuje hmyz, při přidání kapky oleje získáme účinný repelent.
Při masážích citrusové silice dobře zabírají proti bolestem
Při masážích citrusové silice dobře zabírájí proti bolestem. Při aplikaci éterických olejů je důležité dodržovat bezpečnostní zásady použití. Éterické oleje se obvykle nepoužívají přímo k aplikaci na pokožku pro své těkavé vlastnosti, proto potřebují rozpustit v nosiči, který nedráždí pokožku. Jejich vhodnými nosiči jsou rostlinné oleje.
Použité zdroje:
E. González-Molina, R. Domínguez-Perles et al.: Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health, J. of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 51 (2010), 327-345.
Komentáře
Re: Citron: Co jste možná nevěděli
Úplně perfektní článek jako vetšina na tomto webu! Jen tak dál...
Přidat komentář