Recept: Jemná vánočka bezlepková
450 g bezlepkové směsi (ideálně Schär nebo PromixUni)
50 g hladké pohankové mouky
170 g rozpuštěného másla
90 g pískového cukru
20 g třtinového cukru (ideálně Demerara)
310 ml vlažného mléka
42 g kvasnic
3 žloutky
2 lžíce rumu
špetka soli
1 vanilkový lusk (lze nahradit vanilkovým cukrem)
špetka muškátového květu
1 hrst rozinek
1 hrst mandlí
1 vejce na potření
1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry
Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky nalijeme polovinu vlažného mléka, přidáme lžíci cukru, rozdrobíme kvasnice, zlehka promícháme a necháme přikryté na teplém místě kynout. Trvá to asi 15 minut.
Mezitím v míse smícháme mouku se solí, cukrem, vyškrábneme semínka z vanilkového lusku (nebo použijeme vanilkový cukr), přidáme muškátový květ, citrónovou kůru, rum a žloutky. Poté přidáme vykynutý kvásek a na závěr rozehřáté máslo. Vypracujeme pevné, hustší těsto. Během vypracovávání těsta vmícháme rozinky. Těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout.
Z vykynutého těsta spleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ji ještě půl hodiny nakynout. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme celkem 45-50 minut. Prvních 10 minut při 180 °C, pak teplotu snížíme na 165 °C a vánočku dopečeme. Pokud povrch příliš tmavne, přikryjeme vánočku shora pečícím papírem. Na závěr pečení špejlí vyzkoušíme, zda je vánočka upečená. Upečenou vánočku necháme vystydnout při pokojé teplotě.
Tip na závěr
Pokud nemůžete jíst pohanku, připravte vánočku jen ze směsi bezlepkové mouky. Třtinový cukr lze nahradit obyčejným pískovým, vánočka však nebude mít jemný karamelový nádech.
Vánočku je také možno péct v formě. Pro bezlepková těsta je to lepší a snažší varianta. Hůře se znich pletou jednotlivé prameny.
Do těsta můžete také zpracovat mandle, ořechny, kandované ovoce...
Můžete si prohlédnout další naše recepty na dietní vánoční cukroví.
Komentáře
Re: Jemná vánočka bezlepková
Zkoušel někdo upéct? Nevím, v čem spočívá úprava pro bzl mouku - poměry jsou stejné, jak bych pekla z pšeničné. Bezlepková si ale bere podstatně víc tekutin... je tedy odzkoušeno??
Re: Jemná vánočka bezlepková
Dobrý den, ano recept je odzkoušený. Pekla jsem ji a je to i rodinný recept mojí kolegyně, která sama i její syn musí musí dodržovat bezlepkovou dietu. Pečeme obě z mouky značky Schar, ale dle zkušenosti vím, že je některé ostatní mouky bezlepkové skutečně vodu berou více. Jednou jsem pekla z Jizerky a je třeba použít cca 320 ml tekutiny.Pokud se vám těsto tedy bude zdát příliš hutné, jednoduše přidejte trošku mléka. Tekutinu navíc přidá máslo, které se musí skutečně přidávat vlahé rozpuštěné a rum.V případě dotazů neváhejte psát. Lenka
Re: Jemná vánočka bezlepková
Dobrý den, zkoušela jsem tento recept a bylo hodně řídké, nevím jak je to možné, dělala jsem přesně podle receptu :-(
Re: Jemná vánočka bezlepková
Dobrý den, to vám bohužel neporadím čím přesně to mohlo být. Nicméně u kynutých těst, i když jsou bezlepková je vždy nutné počítat s moukou navíc při vypracovávání, když těsto podsypáváme a vypracováváme dohladka. Zkuste přidat tedy více mouky. Postupně ji přisypávejte a na vále vypracovávejte těsto, dokud se vám nepřestane lepit.Snad se podaří.
Re: Jemná vánočka bezlepková
Dobrý den, jake je prosim složení muk? Mohu použít pouze namletou pohanku? pripadne nakombinovat s ryzovou a jahlovou moukou? Napada Vas nekoho, jak nahradit cukr? Napriklad ryzovy sirup, pak kolik ho dat? Cukr nechci pouzivat kvuli malemu synovi? Dekuji za odpoved.
Přidat komentář