Recept: Jablečný koláč z pohankové mouky

Jablečný koláč z pohankové mouky
Na typickou chuť pohankové mouky je třeba si zvyknout, nicméně v kombinaci s jablky dodá koláči příjemný „oříškový“ nádech a oproti bezlepkovým moukám je čistě přírodní a bez přidaných umělých látek. Toto těsto je univerzální a místo jablek lze pro náplň koláče použít jakékoliv jiné ovoce dle chuti
Suroviny: 

260g pohankové mouky koupit on-line

125g másla

1 lžíce cukru

1 lžíce medu

1 vejce

1 lžička skořice

špetka soli

3 velká jablka

hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Z mouky, másla, cukru, 1 lžíce medu, vejce a lžičky skořice vypracujeme na pomoučeném vále hladké těsto, které necháme v lednici 20 minut odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky nebo větší kostky. V míse smícháme s ořechy, medem, skořicí a případně dosladíme dle chuti cukrem.

Reklama

Odpočinuté těsto vyválíme a 1/4 si odložíme stranou. Větší částí těsta vyložíme koláčovou formu a trošku vyzdvihneme okraje. Naplníme připravenou jablečnou náplní. Z odložené 1/4 těsta vyválíme mřížky nebo vykrájíme různé tvary, položíme na náplň a pečeme cca 30-35min při 175°C.

Vyzkoušet mužete také další dietní dezerty.

Obrázek uživatele Zahrada k nakousnutí.cz
Zahrada k nakousnutí.cz
Spolupracující portál s kvalitními a vyzkoušenými recepty
Reklama

Komentáře

Obrázek uživatele Levandulkaa

Tak celý postup jsem udělala dle návodu, jen s vyjímkou toho, že místo másla jsem dala sádlo, protože mám ještě alergii na mléko a těsto se mi vyválet nepodařilo (((( Tak nevím, co je špatně ???

Obrázek uživatele návštěvník

Dobrý den, bude to pravděpodobně způsobeno tím, že sádlo obsahuje mnohem více vody a při zpracování i rychleji "taje" a ve výsledku těsto více lepí, trhá se a nedá se téměř vypracovat. Lze to řešit buď tak, že přidáte více mouky, dokud nezískáte pevnější konzistenci (i tak ale těsto nebude nikdy ideální a pracovat se s ním bude hůře) nebo použijete bezlaktózové máslo, pokud jej snášíte, příp. rostlinný margarín.

Obrázek uživatele Mandarinka

Levandulkaa písala, že má alergiu na mlieko, tak ako jej môžete odporúčať bezlaktózové maslo!???? O zložení rastlinných tukov toho asi tiež veľa neviete, keď ich odporúčate. Levandulkaa vyskúšajte to s kokosovým olejom, možno sa zadarí ;o)

Obrázek uživatele Lidka

Mám také alergii na laktózu, používám bezlaktózovou Floru light, neobsahuje vůbec laktózu. Zkuste ji.

Obrázek uživatele návštěvník

Míněn byl samozřejmě rostlinný margarín v bio kvalitě např. Alsan BIO nebo BIO PRIMA od firmy Rapunzel. I to ale jen jako vyjímka. Máslo je máslo.

Obrázek uživatele Eva

Já použila máslo - vše tedy přesně dle receptu, ale taktéž se mi nepodařilo těsto vyválet.... musela jsem to válet po kouskách a slepovat na plechu....
Výsledek žádná sláva...

Obrázek uživatele Malina

U těsta se nelze všeobecně držet přesného návodu. Každá mouka jinak saje, každé máslo obsahuje jiné množství vody. Je třeba při zpracování podsypávat moukou a případně přidat více či némě. Je to jak u kynutého těsta.

Obrázek uživatele Janča

Válejte zakryté potravinářskou folii a jde to

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist