Bezlepkové cukroví - recepty na klasiku
Vánoce jsou vždy spojené s pečením cukroví, ovšem často osoby držící bezlepkovou dietu mohou propadat panice, protože nevědí, co si mohou upéct a vyrobit. Ve výsledku se ale nejedná o žádnou vědu. I když najdete poměrně málo receptů na cukroví, které jsou v bezlepkové variantě, pořád to ještě ničemu nevadí. Důležité je naučit se správně improvizovat a vyměnit suroviny s lepkem za ty bezlepkové.
Nejčastěji se používá mouka, cukr, máslo a vejce, případně ořechy, piškoty nebo kakao, což nevypadá vůbec špatně. Klasické piškoty s lepkem se vymění za kukuřičné a mouka za bezlepkovou. Občas je nutné u daného receptu na klasické cukroví trošku upravit množství ostatních surovin kvůli mouce, která špatně pojí, a je nutné přidat více másla nebo vajíček. Vždy ale záleží na aktuální situaci, aby bylo těsto dobře propracované.
Během přípravy těsta je nutné dbát na správnou konzistenci těsta a na svou intuici při přípravě
Mnohem horší je, pokud někdo nesmí konzumovat kromě lepku také vejce či máslo. Vejce se dá v mnoha receptech vynechat a máslo se může vyměnit za Heru, Zlatou Hanu, Alsan či jiný tuk nebo sádlo. Z původního receptu ale ve výsledku téměř nic nezůstane, proto je opět nutné dbát na správnou konzistenci těsta a na svou intuici při přípravě. Podívejme se na tři jednoduché recepty na bezlepkové vánoční cukroví, které by se vám mohly hodit.
Tři recepty na bezlepkové cukroví
Rumové kuličky
Suroviny:
- 200 g bezlepkových piškotů
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce marmelády
- 100 g rozinek namočených v rumu (aby byly tak akorát potopené)
- kokos podle potřeby
- strouhaný kokos na obalení
Postup:
Piškoty nastrouhejte v mlýnku na strouhanku, přidejte k nim kakao, roztopené máslo, marmeládu a rozinky i s rumem. Těsto pořádně zpracujte a pokud by bylo potřeba, přidejte k nim přiměřené množství strouhaného kokosu.
Vytvořte kuličky, které obalíte ve strouhaném kokosu. Kuličky uložte do košíčků a do chladna.
Vanilkové rohlíčky
Suroviny:
- 350 g mouky (200 g Jizerky + 150 g Unimixu)
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilinového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 250 g másla nebo Hery
- 2 žloutky
- moučkový a vanilinový cukr na obalení
Postup:
Ve větší míse promíchejte mouky, cukr, vanilinový cukr a mleté ořechy. Poté přidejte máslo, které bylo předtím dvě hodiny při pokojové teplotě a žloutky.
Zpracujte, těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na pár hodin do chladničky.
Následně vytáhněte z chladničky a po chvíli vytvořte rohlíčky, které umístěte na plech vyložený papírem na pečení.
Plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi 10 minut.
Bezlepkové rohlíčky obalte v moučkovém cukru.
Linecké cukroví
Suroviny:
- 500 g mouky (400 g Jizerky + 100 g jemné rýžové)
- 250 g másla nebo Hery
- 150 g moučkového cukru
- nastrouhaná kůra z citronu
- 1 vajíčko
Postup:
Smíchejte mouku s cukrem a kůrou z citronu, přidejte máslo (opět by mělo být na dvě hodiny vyndané z chladničky) a vajíčko.
Pořádně zpracujte těsto, zabalte do fólie a vložte do chladničky na několik hodin.
Po vytáhnutí chvíli počkejte, vyválejte těsto, vykrajujte různé tvary a cukroví umístěte na plech, na kterém je papír na pečení.
Plech vložte do vyhřáté trouby na střední teplotu a pečte, dokud nebude cukroví hotové.
Studené linecké můžete slepit marmeládou podle chuti.
Na další cukroví se můžete podívat na tyto stránky - vanoce-silvestr.cz/vanocni-cukrovi-recepty/, kde ho najdete mnohem více.
Přidat komentář