Hlíva ústřičná
Ačkoliv pokusy s pěstováním hlívy ústřičné (lat. pleurotus ostreatus) u nás začaly již v 60. letech a v polovině 80. let její produkce v Československu dosáhla vrcholu, stále se této dřevokazné houbě nepodařilo probojovat na náš jídelníček tak, aby se stala jeho běžnou součástí, tak jako je tomu například u žampiónů.
A je to velká škoda, protože hlíva ústřičná je nejen velmi lahodná houba, ale také nesmírně prospěšná našemu zdraví.
Prospěšnost Hlívy ústřičné
Hlíva totiž obsahuje specifický glukan (který po této houbě získal i své jméno) pleuran. Ten zvyšuje aktivitu imunitního systému a podporuje i protivirové a protizánětlivé vlastnosti organismu. Kromě toho je v hlívě ústřičné obsaženo i mnoho vitamínů, proteinů, sterolů, mastných kyselin a stopových prvků.
Konzumace hlívy pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi
Díky tomuto koktejlu zdraví prospěšných látek konzumace hlívy ústřičné pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, upravuje krevní tlak, pomáhá předcházet infekcím, působí protizánětlivě a pomáhá při křečových žilách a bércových vředech.
Kde Hlívu ústřičnou získat
A kde je tedy možné tento zázrak přírody sehnat? Způsobů, jak se dostat k hlívě, je hned několik. Tak jako i u ostatních hub můžeme na hlívu vyrazit do lesa, kde se s ní setkáme od léta do zimy (a při mírných zimách ji můžeme nalézt dokonce i na jaře). Protože je hlíva dřevokazná houba, hledejte ji růst na kmenech či pařezech listnatých stromů. Je také možné si hlívu koupit v obchodě s potravinami. Tam se s ní ale setkáme mnohem vzácněji, než s tradičními žampióny, a je nutné ji hledat spíše v supermarketech s širokým sortimentem.
Využití hlívy ústřičné v kuchyni
Nakonec tu máme variantu pro milovníky zahrádek. Hlívu si totiž můžeme vypěstovat i doma na zahradě nebo ve sklepě. Ačkoliv naočkování vhodného dřevěného špalku podhoubím hlívy ústřičné od nás vyžaduje trochu více práce, budeme brzy odměněni výsledkem v podobě tří až pětileté sklizně hlívových plodnic.
Kromě čerstvé hlívy je ovšem také možné koupit si prášek ze sušené hlívy ústřičné v podobě nejrůznějších doplňků stravy. Nelze ale pochybovat o tom, že z této zdravé houby budeme mít mnohem větší potěšení, když si ji sami připravíme do podoby chutného pokrmu a učiníme z ní součást našeho každodenního jídelníčku. Hlíva skvěle chutná jenom tak na drobné kousky nakrájená a osmažená na pánvičce s kmínem, ale můžeme s ní připravovat i polévky, omáčky, těstoviny, špízy a prostě ji přidat všude tam, kde bychom použili žampióny nebo jiné houby.
Přidat komentář