Potraviny

agávový sirup

Přírodní sladidla - 3. díl: Agávový a jakonový sirup

V dnešním díle se seznámíme s méně známými cizokrajnými sirupy získanými z agáve a jakonu. Oba typy sirupů jsou oblíbené zejména mezi zastánci tzv. Raw food, česky řečeno živé stravy
Bezlepkové těstoviny a alternativy

Bezlepkové těstoviny a alternativy

I když nejsme Italové, kteří si bez těstovin různých tvarů a velikostí nedokáží život představit, patří těstoviny i v České republice mezi oblíbené potraviny. Používáme je nejen jako přílohu, ale připravujeme z nich i oblíbené „šunkofleky“ a v řadě domácností se zabydlely i špagety či lasagne. Zajímalo mne, jak pestrá je dnes nabídka trhu pro "bezlepkáře", příp. ty, kteří se „gluten-free“ stravují z přesvědčení. A není to vůbec špatné!
Melasa - "černý zázrak"

Melasa - "černý zázrak"

Slovo melasa je vám zajisté povědomé. Avšak jak se získává a proč bychom ji měli konzumovat již možná přesně nevíte. A to je škoda. Pojďme se proto s tímto, pro naše zdraví velmi prospěšným, přírodním produktem blíže seznámit
Ochutnejte výrobky firmy Schär

Ochutnejte výrobky firmy Schär

Trpíte celiakií, alergií na lepek, či dodržujete bezlepkovou dietu na základě vlastního přesvědčení? V tom případě jste se již určitě setkali se značkou Schär, evropskou jedničkou na trhu s "gluten free" výrobky. Znáte ale celý jejich sortiment? Ráda vás s ním seznámím a přidám i osobní zkušenost s některými z nich
Jak si doma chutně připravit pohanku

Jak si doma chutně připravit pohanku

Informace o významu a zdravotních účincích pohanky jsou v dnešní době dobře dostupné. Dnes se však zaměříme na přípravu a využití pohanky v kuchyni. Pohanku měli naši předci na talíři již v 16. století a byla primárně určena pro lidi, kteří vykonávali těžkou fyzickou práci
Není olej jako olej

Není olej jako olej

Tuky jsou kromě bílkovin a sacharidů jedním z makronutrientů, které bychom měli přijímat ve vhodném množství a hlavně kvalitním složení. Příjem tuků by měl denně u průměrného člověka tvořit přibližně 30%, při redukčních režimech o něco méně
rybí tuk

Což takhle dát si rybí tuk?

Když se řekne rybí tuk, většině z nás se vybaví scéna, kdy babička či zdravotní sestřička nutí malému dítěti lžičku s touto nikterak vábně vonící ani chutnající poživatinou. Měly však naše prababičky pravdu? Je opravdu rybí tuk tak dobré léčivo a schopný životabudič? A jak na něj pohlíží dnešní moderní medicína? Na tyto a další otázky odpoví následující článek
Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je velmi lahodná houba, která je navíc i nesmírně prospěšná našemu zdraví. Přečtěte si o ní zajímavé informace v následujícím článku
Avokádo

Co jste nevěděli o avokádu

Patříte-li mězi příznivce zdravé výživy, pak má již avokádo na vašem stole jistě své místo. Díky mimořádným výživovým hodnotám a všestrannému využití ve studené i teplé kuchyni u nás toto exotické ovoce již pomalu zdomácnělo. Přesto je možná několik věcí, které jste o něm nevěděli
Glykemický index

Potraviny a glykemický index

Každá potravina se skládá z určitých složek, které jsou označovány jako živiny. Mezi základní živiny jsou řazeny sacharidy. Podle druhu potraviny a typu sacharidu v potravině se sacharid ve formě glukózy dostává různou rychlostí do krve. Glykémie vyjadřuje hladinu neboli množství glukózy v krvi

Stránky

Reklama
TOPlist