Recept: Jablečný koláč z pohankové mouky
260g pohankové mouky koupit on-line
125g másla
1 lžíce cukru
1 lžíce medu
1 vejce
1 lžička skořice
špetka soli
3 velká jablka
hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Z mouky, másla, cukru, 1 lžíce medu, vejce a lžičky skořice vypracujeme na pomoučeném vále hladké těsto, které necháme v lednici 20 minut odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky nebo větší kostky. V míse smícháme s ořechy, medem, skořicí a případně dosladíme dle chuti cukrem.
Odpočinuté těsto vyválíme a 1/4 si odložíme stranou. Větší částí těsta vyložíme koláčovou formu a trošku vyzdvihneme okraje. Naplníme připravenou jablečnou náplní. Z odložené 1/4 těsta vyválíme mřížky nebo vykrájíme různé tvary, položíme na náplň a pečeme cca 30-35min při 175°C.
Vyzkoušet mužete také další dietní dezerty.
Komentáře
Re: Jablečný koláč z pohankové mouky
Tak celý postup jsem udělala dle návodu, jen s vyjímkou toho, že místo másla jsem dala sádlo, protože mám ještě alergii na mléko a těsto se mi vyválet nepodařilo (((( Tak nevím, co je špatně ???
Re: Jablečný koláč z pohankové mouky
Dobrý den, bude to pravděpodobně způsobeno tím, že sádlo obsahuje mnohem více vody a při zpracování i rychleji "taje" a ve výsledku těsto více lepí, trhá se a nedá se téměř vypracovat. Lze to řešit buď tak, že přidáte více mouky, dokud nezískáte pevnější konzistenci (i tak ale těsto nebude nikdy ideální a pracovat se s ním bude hůře) nebo použijete bezlaktózové máslo, pokud jej snášíte, příp. rostlinný margarín.
Re: Jablečný koláč z pohankové mouky
Levandulkaa písala, že má alergiu na mlieko, tak ako jej môžete odporúčať bezlaktózové maslo!???? O zložení rastlinných tukov toho asi tiež veľa neviete, keď ich odporúčate. Levandulkaa vyskúšajte to s kokosovým olejom, možno sa zadarí ;o)
Re: Jablečný koláč z pohankové mouky
Mám také alergii na laktózu, používám bezlaktózovou Floru light, neobsahuje vůbec laktózu. Zkuste ji.
Re: Jablečný koláč z pohankové mouky
Míněn byl samozřejmě rostlinný margarín v bio kvalitě např. Alsan BIO nebo BIO PRIMA od firmy Rapunzel. I to ale jen jako vyjímka. Máslo je máslo.
Re: Jablečný koláč z pohankové mouky
Já použila máslo - vše tedy přesně dle receptu, ale taktéž se mi nepodařilo těsto vyválet.... musela jsem to válet po kouskách a slepovat na plechu....
Výsledek žádná sláva...
Re: Jablečný koláč z pohankové mouky
U těsta se nelze všeobecně držet přesného návodu. Každá mouka jinak saje, každé máslo obsahuje jiné množství vody. Je třeba při zpracování podsypávat moukou a případně přidat více či némě. Je to jak u kynutého těsta.
Re: Jablečný koláč z pohankové mouky
Válejte zakryté potravinářskou folii a jde to
Přidat komentář