Recept: Čočka na kyselo a její chutné variace
300 g zelené nebo hnědé čočky
1 menší na jemno nasekaná cibule
1 malý bobkový list
2 lžíce řepkového oleje
vinný ocet
sůl
čerstvě mletý pepř
Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě, dejte do tlakového hrnce, zalijte studenou vodou (dva až tři prsty nad čočku) a dejte vařit. Díky tlakovému hrnci se doba přípravy výrazně zkrátí a podle stáří a druhu čočky ji budeme mít uvařenou zhruba za 10-15 minut. Pokud je čočka stále ještě tvrdší, hrnec jednoduše znovu natlakujte a dovařte dalších 5 minut. Pokud nevaříte v tlakovém hrnci, bude celková doba přípravy něco okolo jedné hodiny.
Čočka na kyselo s vejcem a okurkem
Možnosti přípravy
S uvařenou čočkou pak máme na výběr z několika variant přípravy. Pokud budete chtít čočku zahustit, neslévejte všechnu vodu. Na oleji si osmažte cibulku, zasypte přibližně jednou lžící bezlepkové nebo rýžové mouky a připravte klasickou jíšku, přidejte bobkový list, zalijte trochou studené vody a nechejte krátce provařit. Bobkový list pak vyjměte, přidejte uvařenou čočku, osolte, opepřete a dochuťte octem dle chuti.
Osobně raději připravuji čočku nezahuštěnou, která se dá navíc v různých obměnách použít i jako báječná příloha k rybě nebo zeleninovému salátu. Postup je stejný, jen s tím rozdílem, že sliljeme všechnu vodu. Přidáme k osmažené cibulce a bobkovému listu, který po chvilce prohřátí vyjmeme. Dochutíme a podáváme. K čočce si můžeme dát sázené nebo vejce na tvrdo, nakládáný okurek, v zimě je skvělé kysané zelí nebo zelenina, která je v anglosaských zemích známá jako pickles.
Bylinkové variace
Čočku lze dochutit také strouhanou citronovou kůrou, pak ale vynechte bobkový list. Ten se mimochodem velice lahodně kombinuje s tymiánem. Nezahuštěnou čočku stačí také ochutit citronovou šťávou v kombinaci s česnekem, jemně nasekanou zelenou petrželkou a římským kmínem. Vznikne nám báječná příloha např. k rybě. Uvařenou čočku v létě promíchejte s najemno nasekanou cibulkou a česnekem, malými pokrájenými cherry rajčaty, koriandrem, citrónovou šťávou a olivovým olejem, vznikne nám báječný salát. Lze dochutit i přidánám kozího sýra.
Prohlédněte si také další naše recepty z luštěnin.
Přidat komentář