Recept: Bramborová placka - tortilla
8 vajec
1 kg brambor
olivový olej
1 cibule (můžeme vynechat)
sůl
Při použití těchto surovin připravíme placky pro 3-4 osoby.
Brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Dáme si rozehřát pánev s dostatečným množstvím olivového oleje. Brambory osolíme a nasypeme na rozehřátý olej, po chvíli přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. Směs smažíme dozlatova na mírném plameni. Jakmile brambory zlátnou, stáhneme pánev z ohně a ze směsi necháme odkapat přebytečný olej buď na ubrousku, nebo na cedníku.
Rozšleháme vejce, a pokud je třeba, dosolíme je. Na pánev dáme dvě lžíce olivového oleje a rozehřejeme. Pak stáhneme plamen, smícháme vejce a brambory a směs vlijeme na pánev. Jemně s pánví kroužíme, aby se placka nepřilepovala ke dnu a stěnám pánve. Jakmile se placka nafukuje, je třeba ji obrátit. Nejlépe je použít k obracení talíř nebo plochou pokličku, které pevně přiklopíme na pánev, aby nás nepokapal horký olej. (Přiklopenou pánev otočíme dnem vzhůru, tortillu máme na talíři nebo pokličce, odkud ji necháme zase zvolna sklouznout na pánev.) Osmažíme i druhou stranu placky a znovu jemně kroužíme pánví, aby se tortilla nepřilepila.
Podle chuti smažíme buď dokřupava, nebo necháme vejce jen ztuhnout. Tortilla se podává jako samostatný pokrm s dobře vychlazeným nápojem. Může se servírovat s čerstvou zeleninou anebo vhodným pečivem.
Přidat komentář