Recept: Hustá cizrnová polévka
asi 200 g cizrny v suchém stavu koupit on-line
1 mrkev
1 petržel
1/4 celeru
tamari omáčka (či kvalitní sójová omáčka)
panenský olej, třeba olivový
Cizrnu uvaříme podle receptu. Pokud polévku chceme hodně hustou, můžeme cizrnu ještě přidat. Mezitím si uděláme silný zeleninový vývar. Do studené vody (cca 1 litr) dáme mrkev, celer a petržel, a jakmile bude zelenina měkká, tak ji nakrájíme na kousky a vrátíme spolu s uvařenou cizrnou.
Pokud se voda při vaření cizrny vyvaří, nevadí. Ale pokud trošku zbude, tak ji můžete přidat do polévky. Následně ji můžeme rozmixovat, nebo ji nechat vcelku. Poté dochutíme bazalkou, můžeme přidat trochu omáčky Tamari a nakonec polévku polijeme panenským olejem.
Zajímavé informace o cizrně
V cizrně můžete najít mimo sacharidů a bílkovin zejména vlákninu, niacin, železo, fosfor, hořčík, vápník, zinek, draslík, kyselinu listovou, sodík, dále pak vitamín A, B1, B2, B6 a v neposlední řadě také vitamín E a vitamín C.
Vyzkoušet mužete také další dietní polévky.
Přidat komentář