Recept: Letní zeleninová frittata
15 lusků vyloupaného hrášku
2 menší brambory
2 listů mangoldu
2 velké stonky ošlejchu
1 malý pórek
2 stonky yzopu, jemně nasekané lístky
80 g nastrouhaného sýra Gran moravia
7 velkých vajec
sůl
čerstvě mletý pepř
Frittata je ve své podstatě taková italská omeleta, ale narozdíl od té české je pevná a připomíná spíše slaný koláč. Tím, že jsem do ní přidala brambory se spíše blíží povahou španělské bramborové tortile. Frittatu můžete smažit na pánvi na mírném ohni nebo, což je rychlejší i pohodlnější, ji dát i do trouby.
Všechnu zeleninu jsem očistila, mangold, pórek a ošlejch nakrájela na kousky. Brambory očistila a dala je na 5 minut do vroucí vody, jen aby lehce změkly. Troubu jsem předehřála na 180°C. Nepřilnavou pánev jsem lehce vymazala máslem a dala na ní veškerou zeleninu včetně povařených brambor nakrájených na plátky.
V míse jsem rozšlehala vejce se solí, pepřem a vmíchala jsem do nich sýr a yzop. Vaječnou směsí jsem přelila zeleninu v pánvi a nechala zvolna smažit, dokud vejce nebyla ze tří čtvrtin hotová (lehce tekutá jen na povrchu) a na posledních 5-7 minut jsem ji přemístila do trouby, aby se dodělala a pěkně zezlátla.
Hotovou frittatu nakrájejte na klínky jako koláč. Můžete ji nechat v pánvi, ve které se dělala nebo ji přemístit na pěkné servírovací prkénko.
Přidat komentář