Recept: Mrkvová polévka s koriandrem
450 g nahrubo nastouhané mrkve
1 větší cibule
olivový olej
400 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
1 polévková lžíce nasekaného koriandru
sůl
čerstvě mletý pepř
3/4 čajové lžičky římského kmínu
V hrnci nasucho opražíme římský kmín. Jakmile se nám rozvoní, dáme jej bokem a do hrnce přidáme olivový olej. Přidáme na něj nahrubo nastrouhanou mrkev a za stálého míchání restujeme, až začne zlátnout. Pak přidáme najemno nasekanou cibuli a dále restujeme, dokud mrkev krásně nezezlátne a lehce nezměkne.
Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme římský kmín a polovinu koriandru. Necháme vařit, dokud mrkev není měkká. Poté rozmixujeme dohladka, vmícháme zbylý koriandr a dochutíme pepřem.
Pokud vám nesedí výrazná vůně římského kmínu, nahraďte jej klasickým kmínem. Polévku lze také zjemnit vmíchám smetany. Ostřejší chuťě dosáhneme přidáním chilli.
Přidat komentář