Recept: Vydatná rybí polévka
900 ml domácího rybího vývaru
1 bobkový list
1 snítko petrželky
1 snítko tymiánu
2 stonky řapíkatého celeru nakrájené natenko
1 hlíza fenyklu, nakrájená na tenké plátky
Kůra z 1 citronu, tence oloupaná a rozsekaná nadrobno
2 mrkve rozříznuté na poloviny a nakrájené natenko
1 šalotka nakrájená najemno
1 stroužek česneku
250 g filetů z mořského ďasa (nebo tresky) nakrájených na sousta
250 g filetů z bílé ryby (např. mořská štika) nakrájených na sousta
sůl
pepř
Nalijeme do velkého hrnce rybí vývar. Ze snítek petrželky, tymiánu a bobkového listu uvážeme kytičku a přidáme ji do hrnce spolu s celerem, fenyklem, mrkví, citronovou kůrou, šalotkou a česnekem. Zvolna uvedeme do varu, potom snížíme teplotu a pomalu vaříme, až je zelenina měkká.
Hrnec přikryjeme a odstavíme. Polévku necháme 10-20 minut stát, aby se všechny chutě promísily. Poté vyjmeme kytičku koření. Polévku uvedeme znovu do varu, zmírníme teplotu a vložíme kousky obou druhů ryb, které necháme asi 4 minuty vařit. Maso musí být neprůsvitné a musí se snadno dělit na vločky. Podle chuti osolíme či opepříme.
Přidat komentář