Recept: Bezlepkový pudingovo-ovocný lehký dort
6 vajec
6 lžic bezlepkové mouky Schär Mix C (nebo B)
6 lžic krystalového cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva Dr. Oetker
1/2 litru polotučného mléka
1 vanilkový puding Dr. Oetker
máslo
bezbarvá želatina Dr. Oetker
ovoce – dle chuti (já používám kompotované broskve, čerstvé hroznové víno, čerstvé jahody, kiwi)
Nejprve si připravíme bezlepkový piškot. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme mixérem do tuha. V misce vedle si smícháme cukr, mouku a prášek do pečiva. Za stálého šlehání pomalu přidáme žloutky - velmi opatrně, aby byla hmota stále našlehaná, a po lžičkách přidáváme smíchanou směs z cukru, mouky a prášku do pečiva.
Ušlehané těsto vlijeme do vymazané a kokosem či moukou vysypané formy. Těsto vložíme do předehřáté trouby na 150 °C a pečeme do zlatova. Jakmile se přestane těsto lepit na špejli, je upečeno. Necháme vychladit.
Tip: prvních 5-7min troubu vůbec neotevírejte, aby vám piškot nespadl.
Bezlepkový pudingovo-ovocný lehký dort
V mezičase během pečení piškotu uvaříte klasicky puding z půl litru mléka (můžete dát i o něco méně) s tím rozdílem, že tento puding nemusíme tolik sladit a necháme ho pořádně zhoustnout. Jakmile zhoustne, dáme vychladit. Do lehce vlažného pudinku přidáme dva až tři silnější plátky másla a vyšleháme šlehačem.
Vyšlehaný krém naneseme rovnoměrně na vychladlý piškot a poklademe dle fantazie a chuti pokrájeným ovocem. V kastrůlku si dle typu želatiny připravíme želatinu a ovoce na dortu jí zalijeme a dáme dort vychladit. Dobrou chuť!
Přidat komentář