Recept: Kávová roláda bezlepková
4 vejce
5 lžic cukru
4 lžíce bezlepkové mouky
1/2 lžíce oleje
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky instatní kávy
1 kelímek smetany na šlehání
1 vanička tvarohu
Nejdříve si přichystáme plech, který vyložíme papírem na pečení, který ještě pomastíme olejem a lehce vysypeme bezlepkovou moukou. Troubu předehřejeme na 200°C. Půl lžíce oleje smícháme se dvěma lžičkami rozpustné kávy, dokud se káva nerozpustí.
V míse pak vyšleháme žloutky s cukrem do bílé nadýchané pěny, za stálého šlehání zlehka přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kašičku z oleje a kávy. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto lehce rozprostřeme na přichystaný plech a pečeme 7-9 min. Těsto nesmíme péci moc dlouho, aby se nevysušilo. Když na upečený plát jemně zatlačíme prstem musí lehce pružit. Ještě teplou roládu hned stáhneme z pečícího papíru na čistou utěrku, podélně zarolujeme a necháme vychadnout.
Mezitím si připravíme náplň. Smetanu na šlehání vyšleháme s trochou cukru do tuha. Poté smícháme s tvarohem. Náplň si můžeme přisladit nebo ochutit dle vlastní chuti a fantazie. Vychladlou roládu potřeme náplní, stočíme a necháme v lednici chladit alespoň dvě hodiny. Lépe déle.
Přidat komentář