Recept: Krémová hrachová polévka
250 g předem uvařeného hrachu koupit on-line
1 l drůbežího vývaru (lze i zeleninový)
1 větší cibule
řepkový olej
1 lžíce másla (lze vynechat)
1-2 stroužky česneku
sušená majoránka
2 lžíce smetany (lze i rostlinné)
sůl
čerstvě mletý pepř
50 g anglické slaniny
150 g starého chleba (lze i bezlepkový)
Na oleji opečeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme uvařený hrách, zalijeme vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Povaříme 10 minut. Mezitím si na sucho na pánvi dokřupava opečeme slaninu. Starý chléb (i bezlepkový) nakrájíme na kostečky a necháme na pánvi, kde se opékala slanina, lehce zezlátnout.
Uvařenou polévku rozmixujeme do hladka mixérem, přidáme najemno utřený česnek, zjemníme smetanou a máslem, opepříme a dochutíme majoránkou. Servírujeme se slaninou a chlebovými krutony.
Tip na závěr
Hrách namočte přes noc a následně vařte v tlakovém hrnci, trvá to zhruba 25 minut (podle druhu hrachu a délky namáčení). Slaninu lze bez problémů vynechat.
Vyzkoušet můžete také další dietní polévky.
Přidat komentář