Recept: Lněné chipsy
150 ml lněného semínka
50 gramů parmezánu
1 lžíce olivového oleje
Chilli, čerstvá pažitka nebo petrželka
2 stroužky česneku
1/2 lžičky lahůdkové papriky
1 lžíce slunečnicového semínka
1 lžíce sezamového semínka
sůl
Nejprve si řekněme něco o lněném semínku, které je základem tohoto receptu.
Lněné semínko je bohaté na bílkoviny, tuky a vlákninu. Obsahuje přibližně 24 % bílkovin, 31 % tuku a 36 % vlákniny. Je ceněno zejména pro vysokých obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Je vůbec nejbohatším zdrojem pro organismus nesmírně důležitých omega 3 mastných kyselin, které mají významné protizánětlivé, protitrombotické a hypolipidemické účinky, působí vasodilatačně (na rozšíření cév) a proti srdeční arytmii.
Vláknina je velmi důležitá pro správnou funkci střev, neboť upravuje trávení a má probiotické účinky. Semínko obsahuje také lignany – rostlinné látky které mají výrazně kladný efekt na imunitní systém. Je známo používání lněného semínka pro zlepšení pleti, vlasů i nehtů. Nezřídka se setkáváme s přidáváním lněného oleje do krmiv pro domácí zvířata i koně, pro lesk srsti a podporu zdraví. Takže proč by jsem ho nevyužili pro své zdraví i my?
Příprava receptu
Všechno lněné semínko namočíme do vody na 4 a více hodin (klidně přes noc). Myslím, že jsem dávala poměr 2:1 (voda:lněné semínko). Po nabobtnání rozdělíme lněné semínko na 2 poloviny, které následně ochutíme. Do první poloviny přidáme nahrubo nastrouhaný parmezán, olej, sůl, petrželku a chilli dle chuti.
Do druhé poloviny přidáme prolisovaný česnek, papriku, slunečnicové a sezamové semínko a ochutíme solí.
Poté nabíráme lžičkou a tvoříme tenká kolečka na pečící papír. Z uvedeného množství vzniknou 3 plechy, které se suší na 40°C 10 a více hodin - podle toho, jakou máte troubu. Lze péci i při více stupních, pak ovšem ztratíme mnoho zdraví prospěšných látek obsažených v této směsi.
Tip: Do směsi lze přidat jakékoli koření, dle vaší chuti. Nic nezkazíme ani přidáním provensálského koření, čerstvě namletého pepře nebo nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty a bazalkou.
Poznámka na závěr
Přiznávám, že po prvním ochutnání jsem nebyla příznivcem těchto chipsů, ale dala jsem si druhý, což mě nutilo dát si třetí, pak i čtvrtý a už to šlo ráz naráz. Teď je mám v práci ve stole a kdykoli mne přepadne hlad, tak s chutí zobu. Také se hodí k televizi, kde bych přidala dip z jogurtu, zakysané smetany a čerstvých bylinek.
Použité zdroje
http://www.istob.cz/index.php?option=com_alberghi&task=detail&Itemid=476&id=483
http://equi.wz.cz/lnene_seminko.html
Přidat komentář