Recept: Tradiční portugalský velikonoční chlebíček
16 polévkových lžic másla
1 a 1/2 šálku mandlového mléka
10 šálků bezlepkové mouky Schär Mix B
3 balíčky suchého droždí
1/2 šálku teplé vody
6 vajec pokojové teploty
1 a 1/2 šálku třtinového cukru
4 lžíce kvalitní whisky (lze vynechat)
kůra ze 2 citronů
1 a 1/2 lžičky citrónového extraktu
3/4 lžičky mandlového extraktu
1 lžička soli
extra máslo nebo vejce na namazání před pečením
Mouku přesejte do větší mísy. Nechce rozpustit máslo a ohřejte mléko na pokojovou teplotu. V malé misce rozmíchejte kvasnice v teplé vodě do hladka. Vyšlehejte vejce šlehačem do pěny. Přidejte cukr a šlehejte při střední rychlosti, dokud není směs krémovitá (asi 3 minuty). Ve vedlejší misce nalijte máslo do mléka, přidejte citronovou kůru, extrakty, sůl, whisky a promíchejte.
Vše zašlehejte do směsi vajec s cukrem. Pomalu přidávejte mouku po lžících a do těsta ji „zabalujte“. Na závěr přidejte kvasnice a vše opět opatrně promíchejte, aby směs byla homogenní. Těsto má mít hladkou konzistenci. Poté přikryjeme mísu utěrkou a necháme v pokojové teplotě asi 1 hodinu kynout. Velikost by se měla zdvojnásobit.
Po nakynutí vyjměte těsto a prohněťte jej rukama na pomoučněném válu. Nyní rozdělte těsto na více malých bochníků. Těsto by mělo být zcela hladké. Nyní přikryjte vál s bochníky utěrkou a nechce odpočívat 6 hodin nebo přes noc. Před pečením předehřejte troubu na 200 °C. Namažte bochníky rozpuštěným máslem anebo rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 50 minut, dokud není kůrka nahnědlá. Doporučuji zkusit špejlí, zda je těsto už pečené, protože každá trouba peče jinak (test: píchněte špejli rovně do těsta a pomalu vytáhněte, pokud je špejle olepená těstem, pokračujte v pečení, pokud je suchá, máte hotovo).
Přidat komentář