Recept: Ovocné kynuté knedlíky bezlepkové
400 g bezlepkové směsi na pečení NOMIX Nominal koupit on-line
cca 260 ml vlažného mléka
8 g cukru
20 g droždí
1 vejce
2,5 g soli
ovoce (meruňky, jahody, borůvky, mimo sezónu švestková povidla)
skořice
máslo
tvaroh
Tip: V tomto receptu jsme použili bezlepkovou směs na pečení NOMIX. Přečtěte si proč
Je- li chladný den, je dobré si připravit kvásek. Droždí rozmícháme v malém množství vlažného mléka se lžičkou cukru a trochou směsi Nomix. Necháme vzejít kvásek. Suché suroviny promícháme, přidáme ostatní včetně kvásku a vyhněteme těsto. Je-li teplý den, můžeme smíchat všechny suroviny v těsto bez přípravy kvásku. Několik minut (cca 5) necháme těsto odpočinout a zpracováváme.
Těsto rozdělíme na malé rovnoměrné kousky a roztlačíme na placičku. Můžeme ho zpracovávat pomaštěnými dlaněmi. Do těsta zabalíme ovoce (např. meruňky, borůvky) a dobře uzavřeme. Kuličku položíme švem dolů na plochu zaprášenou moukou a necháme pod utěrkou kynout. Čas závisí na teplotě prostředí. Po nakynutí klademe na pomaštěný pařák a vaříme v páře pod pokličkou cca 6 min.
Ovocné kynuté knedlíky bezlepkové
Dobré zkušenosti mám s pařákem naší babičky. Kus plátna nebo starou menší utěrku napnu na širší hrnec s vodou (asi 5 cm ode dna) a upevním provázkem. Vodu uvedu do varu a pak už můžu knedlíky pokládat na napnuté plátno. Přikryju je vyšší miskou, aby se nedotýkala knedlíků. Je dobré knedlíky plnit ovocem takovým tempem, abychom je stihli uvařit včas, aby nepřekynuly.
Uvařené knedlíky posypeme hrudkami tvarohu, skořicí, cukrem a rozehřátým máslem.
Přidat komentář