Recept: Tradiční vánoční perníčky bezlepkové
450 g bezlepkové mouky (Schär, PromixUni)
125 g medu
2 vejce + 1 na potření
130 g moučkového cukru
70 g rostlinného tuku
2 lžičky mletého perníkového koření
1/2 lžičky mleté skořice
1,5 lžičky sody
citrónová kůra
Med trošku nahřejeme, aby byl tekutý, přidáme rozšlehaná vejce s tukem a nakonec vmícháme cukr. Přidáme mouku s kořením, citrónovou kůru, sodu a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu alespoň dvě hodiny odpočinout.
Odpočinuté těsto vyválíme na silnější plát a vykrajujeme různé tvary perníčků, které klademe na plech vyložený papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 10 minut.
Tip pro vás
Do těsta můžeme přidat i lžíci kakaa pro zvýraznění barvy a chuti nebo 2 lžíce ořechů. Perníčky z bezlepkové mouky jsou křehké, proto doporučuji vykajovat jednodušší tvary (srdíčko, hvězdička, kolečko)bez zbytečných výstupků. Zdobit můžeme perníčky klasickou cukrovou polevou nebo mandlemi. Ty ovšem na perníčky dáme ještě před vložením do trouby.
Přidat komentář