Recept: Vepřové chilli ragú s houbami a brusinkami
Vepřové maso z kotlety nebo kýty
Houby
Rostlinná smetana
Paprika kapie
Jarní cibulka
Pórek
Olej
Sůl
Bílý pepř
Muškátový oříšek
Chilli omáčka
Brusinky
Na rozpáleném oleji nejprve necháme zesklovatět jarní cibulku a následně pórek. Po chvilce přidáme vepřové maso (kotleta, kýta) nakrájené na nudličky a zprudka orestujeme. Následně přidáme houby - ideální jsou samozřejmě lesní, neb dodají nezaměnitelnou chuť, ale mám vyzkoušeno i s hlívou. Osolíme, opepříme, zlehka zastrouháme muškátovým oříškem a přidáme dle chuti (a síly) chilli omáčku.
Podlijeme trochou vývaru či vody, aby se nám směs nepřipalovala, ale ne moc, abychom nemuseli ve finále šťávu zahušťovat. Přisypeme nakrájenou čerstvou kapii (dávám až ke konci, mám ráda, když je „na skus“, ne příliš měkká) a chviličku dusíme, bez pokličky, aby se tekutina zredukovala. Pakliže je maso měkké, zjemníme trochou rostlinné smetany (chcete-li použít brusinky, klidně můžete zvolit i chuťově výraznější smetanu, např. kokosovou či mandlovou) a přidáme brusinky.
Vepřové chilli ragú s houbami a brusinkami
V této chvíli vypínám sporák a nechávám prolnout chutě. Podávat můžeme ihned, ale výborné je toto ragú i druhý den, kdy se rozleží. Jako příloha se hodí rýže, ale i brambory v různých podobách či bezlepkové těstoviny.
Přidat komentář