Recept: Linecké pohankové cukroví
Linecké patří v mnoha domácnostech k tradičnímu vánočnímu cukroví, které nesmí na stole chybět. Zkuste si jej letos udělat trošku jinak a to z pohankové mouky
1.11.2012 Zahrada k nakousnutí.cz Komentáře (2)
Suroviny:
250g pohankové mouky
130g másla
100g moučkového cukru
2 žloutky
1 lžíce domácího vanilkového cukru
citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu
Pikantní džem na slepení (nejlépe rybízový)
Ze všech surovin vypracujeme na pomoučeném vále hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout, nejlépe přes noc.
Reklama
Na vále pak vykrajujeme tvary, které upečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Po upečení slepujeme marmeládou.
Zahrada k nakousnutí.cz
Spolupracující portál s kvalitními a vyzkoušenými recepty
Reklama
Komentáře
Re: Linecké pohankové cukroví
Tak jsem dnes dělala těsto z dvojité dávky, a nedrží mi pohromadě.. je mastné, díky 260g másla, co jsem tam dala, ale nechce držet pohromadě. Co jsem udělala špatně?
Re: Linecké pohankové cukroví
Pěkný den, do dvojité dávky je lepší přidat méně másla, než nakolik to vychází pokud jen zdvojnásobíme množství. Zkuste dvojité množství mouky zadělat původním množstvím másla. Místo čtyř žloutků použít dvě vejce. Propracujte a dle toho, jak se vám bude těsto spojovat kdyžtak přidejte máslo, popř. mouku pokud stále lepí. U pohankové mouky je to trošku obtížnější díky tomu, že neobsahuje lepek se pojí trochu hůře. Také záleží na jemnosti namletí mouky a v neposlední řadě na kvalitě másla. Spousta másel dnes obsahuje množství vody, která se při zpracování uvolní a naředí tak těsto. Používám také druhý recept:
Snad jesem alespoň trošku pomohla, kdyby ne, napište mi na email a pokusíme se najít chybu. krásný den. Lenka
Přidat komentář