Recept: Citrónovo bylinkový losos s okurkovým dipem
filet lososa
5-7 snítek citronového tymiánu
2-3 snítky hladkolisté petržele
malý svazek bazalky pravé (2-5 snítek)
2 lžíce citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
1/4 lžičky kůry z chemicky neošetřeného citronu
6 lžic olivového oleje
1 velký stroužek česneku
sůl
čerstvý pepř
150g kvalitního bílého jogurtu (na dip)
2 lžičky kvalitní majonézy (na dip)
1 malá okurka (na dip)
1 lžička olivového oleje (na dip)
pár kapek citronové šťávy (na dip)
sůl dle potřeby (na dip)
Filet lososa položím do hlubší mísy, keramické nebo porcelánové. V malé misce smíchám jemně nasekané lístky citronového tymiánu, petrželky, a bazalky. Přidám šťávu a kůru z citronu, olivový olej, najemno nasekaný stroužek česneku, sůl a pepř. Vše promíchám a doladím chuť.
Marinádu naliji na filet a jemně vmasíruji. Mísu přetáhnu potravinářskou fólií a dám na půl hodiny do lednice. Mezitím si připravím dip. Smíchám jogurt s majonézou, vmíchám najemno nakrájenou okurku, olej a pár kapek citronové šťávy. Pokud je třeba dosolím. Troubu rozehřeji na 200°C. Připravím plech nebo pekáček a vyložím ho velkým kusem pečícího papíru tak, aby se do něj vešel celý filet a dal se bez problémů uzavřít z obou stran a losos v něm byl pěkně zabalený.
Citrónovo bylinkový losos s okurkovým dipem
Odležený filet vložím i s marinádou na pečící papír, papír několikrát přehnu, aby vznikla pekná papilota a dám do trouby. Peču okolo 15 minut, záleží na velikosti filetu. Podávám s okurkovým dipem a čerstvou okurkou.
Přidat komentář