Recept: Hummus
200 g uvařené cizrny koupit on-line
100 ml sezamové pasty Tahini
1 stroužek česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
2 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžičky citrónové šťávy
římský kmín
Všechny výše uvedené ingradience dáme do mixéru a rozmixujeme na hladkou kaši. Pokud je příliš hustá a hutná, přidáme trošku vody z vaření cizrny nebo postačí i voda z kohoutku. Dochucení záleží více méně na chuti každého. Já mám osobně raději, když v hummusu cítím více chuť tahini, jiný zase olivový olej.
Cizrnu si na hummus zásadně vařím v tlakovém hrnci, protože jej mám nejraději teplý. Nic vám ale nebrání použít cizrnu konzervovanou. S římským kmínem postupujte opatrně a raději jej použijte menší množství. Je poměrně výrazný a ne každému vyhovuje jeho chuť.
Hotový hummus pokapejte olivovým olejem, můžete posypat bylinkami dle chuti. V orientu se jako příloha jí arabský chléb pita. Můžete si klidně dát cokoli dle vaší chuti a v létě zakousnout dobrý zeleninový salát navíc.
Hummus lze také ochutit sladkou mletou paprikou nebo nasekanou zelenou petrželí. Znám také variantu se sekaným koriandrem.
Prohlédněte si také další naše recepty z luštěnin.
Přidat komentář