Recept: Plněné moravské koláče bezlepkové
350 g bezlepkové směsi na pečení NOMIX Nominal koupit on-line
200 ml mléka
65-70 g cukru (včetně vanilkového)
45 g tuku (máslo, Hera)
15 g droždí
2 g soli
1 vejce (nebo dva žloutky bez bílků)
citrónová kůra (případně špetka muškátového oříšku)
Droždí rozmícháme v troše vlažného mléka se lžičkou cukru a trochou mouky. Necháme vzejít kvásek. Suché suroviny promícháme, přidáme vlažné mléko, roztopený tuk, rozšlehaná vejce a kvásek. Vyhněteme vláčné těsto.
Hněteme cca 8 minut, a teprve poté, co mouky ve směsi pomalu nabobtnají, konzistenci upravujeme přidáním trochy mléka nebo mouky. Necháme jen několik minut odpočinout a hned zpracováváme. Pracujeme pomaštěnými dlaněmi na pomaštěné podložce.
Suroviny na přípravu drobenky
- 80 g směsi NOMIX
- 20 g kukuřičné mouky hladké
- 50 g cukru
- 50 g tuku (Hera, máslo)
Suroviny na tvarohovou nádivku
- 250 g měkkého tvarohu
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 1 rovná polévková lžíce kukuřičného škrobu
Nadělíme na malé kousky (podle velikosti koláčků), roztlačíme na placičku, naplníme nádivkou a dobře uzavřeme. Kuličku položíme na pomaštěný plech nebo pečící papír švem dolů a stlačíme. Po nakynutí mašlujeme rozšlehaným vejcem nebo jen bílky a do středu zatlačíme větší kousky drobenky. Nebo do středu koláčku můžeme dát trochu povidel a ty pak posypat drobenkou. Pečeme při vyšší teplotě 200–220 °C cca 6 min.
Plněné moravské koláče bezlepkové
Pokud pečeme koláčů hodně a jejich výroba nám bude trvat déle, nepřipravujeme kvásek, ale droždí pouze rozmícháme v mléce a zamícháme do těsta. Těsto bude kynout pomaleji a koláče budou nakynuté rovnoměrněji.
Přidat komentář