Recept: Plněné moravské koláče bezlepkové

Plněné moravské koláče bezlepkové
Téměř každý dostane čas od času chuť na něco sladkého. Jednou z možností jsou právě bezlepkové plněné koláče. Koláčky můžeme plnit podle své chuti různými nádivkami: makovou, tvarohovou, povidlovou nebo ořechovou. Ty by měly být vždy tužší, aby těsto příliš nerozmáčely
Suroviny: 

350 g bezlepkové směsi na pečení NOMIX Nominal koupit on-line

200 ml mléka

65-70 g cukru (včetně vanilkového)

45 g tuku (máslo, Hera)

15 g droždí

2 g soli

1 vejce (nebo dva žloutky bez bílků)

citrónová kůra (případně špetka muškátového oříšku)

Droždí rozmícháme v troše vlažného mléka se lžičkou cukru a trochou mouky. Necháme vzejít kvásek. Suché suroviny promícháme, přidáme vlažné mléko, roztopený tuk, rozšlehaná vejce a kvásek. Vyhněteme vláčné těsto.

Reklama

Hněteme cca 8 minut, a teprve poté, co mouky ve směsi pomalu nabobtnají, konzistenci upravujeme přidáním trochy mléka nebo mouky. Necháme jen několik minut odpočinout a hned zpracováváme. Pracujeme pomaštěnými dlaněmi na pomaštěné podložce.

Suroviny na přípravu drobenky

  • 80 g směsi NOMIX
  • 20 g kukuřičné mouky hladké
  • 50 g cukru
  • 50 g tuku (Hera, máslo)

Suroviny na tvarohovou nádivku

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 1 rovná polévková lžíce kukuřičného škrobu

Nadělíme na malé kousky (podle velikosti koláčků), roztlačíme na placičku, naplníme nádivkou a dobře uzavřeme. Kuličku položíme na pomaštěný plech nebo pečící papír švem dolů a stlačíme. Po nakynutí mašlujeme rozšlehaným vejcem nebo jen bílky a do středu zatlačíme větší kousky drobenky. Nebo do středu koláčku můžeme dát trochu povidel a ty pak posypat drobenkou. Pečeme při vyšší teplotě 200–220 °C cca 6 min.

Plněné moravské koláče bezlepkové
Plněné moravské koláče bezlepkové

Pokud pečeme koláčů hodně a jejich výroba nám bude trvat déle, nepřipravujeme kvásek, ale droždí pouze rozmícháme v mléce a zamícháme do těsta. Těsto bude kynout pomaleji a koláče budou nakynuté rovnoměrněji.

Plněné moravské koláče bezlepkové
Plněné moravské koláče bezlepkové

Obrázek uživatele Sylva Kurečková
Ing. Sylva Kurečková
Technolog potravin
Reklama

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist