Recept: Tvarožník
500 g měkkého polotučného tvarohu
50 g másla
80 - 100 g cukru dle chuti
3 vrchovaté lžíce rýžové krupice
1/2 balíčku prášku do pečiva
2 - 3 vejce
Změklé máslo utřeme se žloutky a cukrem, přidáme krupici s práškem do pečiva, promícháme, přidáme tvaroh a nakonec přimícháme sníh z bílků.
Těsto rozetřeme na máslem vymazaný a krupicí vysypaný plech o velikosti 20 × 30 cm (nebo do 2 srnčích hřbetů) a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dokud vrchní vrstva nezezlátne – poté zkusíme špejlí. Trvá to 30 a více minut - záleží na výšce těsta. Těsto nejprve vyběhne a při chladnutí pomalu spadne. Necháme chvíli zchládnout a poté vyklopíme z formy. Podáváme studené. Jde o vynikající a velmi sytý dezert.
Další možnosti
- kdo chce změnu, přidá do těsta kůru z půlky citrónu a vznikne mu osvěžující dezert
- pokud chcete snížit příjem cukru, uberte jej a do těsta nasypte brusinky
Rada na závěr
Tvarožník jsem připravovala mnohokrát a pokud je někdo lenoch jako já, doporučuji nešlehat sníh z bílků. Na vzhled ani na chuť to nemá vliv - stačí jen vše smíchat dohromady a vylít do formy nebo na plech. Do dortové formy je vhodné použít dvojnásobné množství všech ingrediencí - tvarožník se pak ale peče o něco déle.
Přidat komentář