Recept: Bezlepkový chleba z domácí pekárny

Bezlepkový chleba z domácí pekárny
Po několika pokusech se mi podařilo vytvořit recept na bezlepkovou směs na chleba pro domácí pekárnu. Optimálního výsledku dosáhnete s pekárnou Panasonic, ale můžete využít i jakékoli jiné pekárny vybavené bezlepkovým programem
Suroviny: 

350 g mouky Schär Bread-Mix B

50 g pohankové mouky

50 g aramantové mouky

1 lžíce jablečného octa (lze vynechat)

2 lžíce řepkového oleje

1 kávová lžička cukru

2 kávové lžičky soli

400 ml vlažné vody

cca 1 vrchovatá lžíce slunečnicových semínek

cca 1 vrchovatá lžíce sezamových semínek

1/3 balení klasických kvasnic

Do pečící mísy nalijeme vodu, do které rozdrobíme přesně 1/3 balení klasických kvasnic. Počkáme pár minut, než kvasnice začnou pracovat (optimálně tak 5 min, delší doba by mohla způsobit přílišné nakynutí směsi). Následně přidáme ocet, olej a vzniklou tekutinu lehce promícháme.

Schär Bread-Mix B
Schär Bread-Mix B

Do vedlejší nádoby (třeba mísy) připravíme směs zbývajících surovin (mouky, cukr, sůl, semínka) a opatrně promícháme. Nyní již nic nebrání nasypat vzniklou směs do pečící mísy, kterou pak vložíme do pekárny a zapneme bezlepkový program.

Reklama

 

Speciální instrukce pro pekárnu Panasonic

Osobně využívám pekárnu Panasonic SD-257, u které je bezlepkový program sestávající z následujících fází přípravy:

  • 15 min hnětení
  • 60 min kynutí
  • 45 min pečení

Pár tipů pro lepší výsledek

Je dobré brát v úvahu fakt, že chleba skutečně nakyne (v mém případě to způsobí zaplnění prakticky celé pečící nádoby). Důležité je s pekárnou během celého programu nikterak nemanipulovat, jinak hrozí únik tepla a případné nedopečení nebo nestandardní konzistence výsledného bochníku.

Bezlepkový chleba  Bezlepkový chleba

Většina bezlepkového pečiva má bohužel tendenci tvrdnout a ve vlhkém prostředí brzy plesnivět. Abychom tomuto zamezili, osvědčilo se mi zabalit chleba po vychladnutí do plátěné utěrky a umístit do lednice. V ní pak vydrží i třeba týden. Během týdne ale důrazně doporučuji pečivo spotřebovat.

Obrázek uživatele Radan Tuhý
Radan Tuhý, BA
Šéfredaktor, publisher
Reklama

Komentáře

Obrázek uživatele Milka

Děkuji Vám moc za skvělý recept!!! Výborný chlebík! Nejlepší bezlepkový, co se mi podařil.
Ocet určitě ano,já dala běžný. Přidala jsem i kmín a trochu chlebového koření.Pekárna ETA Gustito a zkusila jsem program rychlý, ne bezlepkový.
Velká spokojenost.

Obrázek uživatele Marie

Postup a poměr ingrediencí u tohoto receptu mi vyhovuje nejvíce. Chleba má výbornou konzistenci. Vynechávám ale amarantovou mouku, protože mi nechutná,místo ní přídám směs na chléb TMAVÝ a trochu instantní brambor.kaše. Výsledek je chlebík velmi podobný normálnímu, lepkovému.
Také peču na rychlém programu, cca 2 hodiny.

Obrázek uživatele hana

Dobrý den, prosím o radu.Dodržela jsem veškeré ingredience i postup, ale ve chlebu pod kůrkou mám velkou díru a pak dole tak 1cm mokrého chleba.Nevím, kde dělám chybu, děkuji

Obrázek uživatele Radan Tuhý

Dobrý den,
pokud je chleba mokrý, tak se buď pekl krátkou dobu a moc prudce, málo nakynul, případně byl špatně rozhnětený. Pomohla by informace o tom, jakou pekárnu využíváte, resp. jak je stukturován bezlepkový program. Pokud je pekárna stejná (nebo program totožný), zkusil bych použít teplejší vodu a nechat kvasnice trošku déle pracovat, podle výsledku by se pak vidělo.

Obrázek uživatele jiří Pospíšil

zdravím..já jsem dělal poprvé chleba v pekárně, mám jakýsi Zelmer 43z011 a jednak se moc rychle točí ten hák mám pocit, že se kolem něj utvoří prostor a to těsto nad ním se vůbec nemíchá..defacto co nevymíchám vařečkou tak neni...můžete mi poradit co s tím??

Obrázek uživatele Radan Tuhý

Dobrý den,
to co popisujete je spíš už dané vlastnostmi dané pekárny a její mechanické schopnosti zpracovat (resp. vypracovat) těsto. Já jsem to řešil tak, že jsem ze začátku tu pekárnu otevřel a té pekárně "asistoval" (to těsto co zaostávalo na okrajích jsem prostě nacpal pod hněták a takto pořád dokola). Po pár minutách se to již pak dostalo do takové konzistence, že to ta pekárna dokázala nějak sama dotvořit, program doběhl do konce a výsledek byl OK.

Obrázek uživatele Tereza

Dobry den,
Jsem uplny novacek. Pekla jsem jen dvakrat, a to tento recept. Poprve jsem pouzila susene drozdi a asi nespravne mnozstvi, protoze nevykynul. Podruhe s drozdim dle receptu chleb vykynul, ale tvar chleba je priserny, takova hvezdice, ani to nejde nakrajet.
Mela bych s testem v pekarne jeste nejak manipulovat, aby se vytvoril bochnik, po zapnuti pekarny jsem do procesu uz nevstupovala a hnetace vytvorili takovy patvar. Mame pekarnu Concept PC 5050. Predem dekuji za radu

Obrázek uživatele Radan Tuhý

Dobrý den,
ono se to takto obtížně radí, protože každá pekárna je jiná, má jinak koncipované programy (a i samotný bezlepkový program se může lišit) a navíc každá pekárna má jiný výkon, jiný počet hnětacích háků a podobně. Doporučil bych tedy během přípravy těsta zkusit sledovat, co se s těstem děje, jestli třeba není problém v příliš hustém těstě, zda se pekárně podaří skutečně testo zpracovat, zda není těsta málo a podobně. Pak by mělo být možné na základě pozorování upravit třeba množství některých ingrediencí tak, aby těsto mělo po zpracování správnou konzistenci, nakynulo a chléb se podařil. Co se týká kvasnic, tak obecně doporučuji spíše klasické oproti těm práškovým, s těmi nemám osobně moc dobré zkušenosti.

Obrázek uživatele Ilona Vošická

Dobrý den můj syn je alergický na soju nevíte čím bych mohla nahradit tu mouku Schar Děkuji

Obrázek uživatele Radan Tuhý

Dobrý den,
mouka Schär Mix B by zřejmě neměla obsahovat přidanou sóju. Ve složení jsem pouze viděl napsané, že může obsahovat stopy sóji, což je dané zřejmě výrobním procesem. Alternativně bych doporučil zkusit navštívit nějakou prodejnu zdravé výživy (nebo se podívat na internetu) a zkusit najít nějakou alternativní směs, která toto upozornění neobsahuje.

Obrázek uživatele vošoun

Dobrý den mám pekárnu SilverCrest mám ji teprve týden a učím se tak by mě zajímalo jestli to kynutí vašeho chleba v pekárně je 60 minut v kuse protože kynutí v mé pekárně je jen 48 minut a chleba pořádně nevykynul je výborný ale je hutný a není vysoký. Normální chleba peče pekárna dobře ale bezlepkové směsi mi vždy propadnou a srazí se nevím si s tím rady. Pekárna má bezlepkový program ale třeba by byl lepší nějaký jiný s delším kynutím. A samotné pečení je kolem 60 minut.

Obrázek uživatele Radan Tuhý

Dobrý den,
v případě pekárny Panasonic, kterou jsem v době vydání receptu používal, trvá samotné kynutí skutečně 60 minut.

Obrázek uživatele Miluše Nevrtalová

Dobrý den.Dnes jsem našla tento recept a musím říct,ze lepší bezlepkovy chléb jsem nikdy neupekla.Je prostě úžasný.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist